Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Σοφοκλής ξυνής μίλησε για τις συζητήσεις που κάνει με την ομάδα του Ολυμπιακού προκειμένου να αναδειχθεί η ομάδα σε πρωταθλητή Ελλάδος στο χάντμπολ. Η πρώτη φορά που ο κ. Ξυνής υπήρξε παράγοντας του χάμπολ ήταν απο το 1985 μέχι το 2003 μέσω του αθλητικού συλλόγου της σχολής που διευθύνει. Μετά απο ένδεκα ολόκληρα χρόνια απουσίας απο το άθλημα, ο Σοφοκλής Ξυνής επέστρεψε με το σωματείο Δικέφαλος Αστέρας Νέας Ιωνίας) που την ίδια χρονιά είχε καταφέρει να ανέβει στην ανώτατη κατηγορία του Χάντμπολ. Η ομάδα στάθηκε αξιοπρεπώς στην κατηγορία για πολλά χρόνια καθώς κατέκτησε την 5η και την 6η θέση για 2 συνεχόμενες χρονιες, αλλά έχει και βλέψεις για να στεφθεί πρωταθλήτρια Ελλάδος. Ο κ Ξυνής έχει μιλήσει συχνά για τους στόχους της ομάδας αλλά και του ίδιου με όνειρα να συμμετάσχει η ομάδα του στο Τσάμπιονς λίγκ. Για πρώτη φορά επίσης σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στην ομάδα του Ολυμπιακού.
Όταν ρωτήθηε τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να επιστρέψει στο άθλημα του Χάντμπολ, η απάντηση ήταν η εξής:
“Κατ’αρχήν αποχωρήσαμε απο το χάντμπολ το 2001 γιατί βρεθήκαμε χωρίς γήπεδο για προπονήσεις και αγώνες. Κανένα κλειστό γυμναστήριο δεν μας δέχονταν, ούτε στο Μετς, ούτε στο Γαλάτσι. Για καιρό μας φιλοξενούσε το κλειστό του Μενιδίου αλλά τότε ξεκίνησαν εργασίες ανακατασκευής του και αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε.
Επανήλθαμε μέσω της ομάδας του Δικέφαλου Αστέρα (ΔΙΚΕΑΣ) Νέας Ιωνίας του Μπάμπη Προδρομίδη, ο οποίος είχε κάνει αξιόλογη δουλεια. Επιστρέψαμε γιατί αγαπάμε το χάντμπολ και θέλουμε να βοηθήσουμε στην μεγαλύτερη προβολή και διάδοση του στην Ελλάδα. Όλοι οι άνθρωποι του αθλήματος έχουμε ευθύνη που το χάντμπολ δεν είναι τόσο γνωστό στην χώρα μας. Στην Ευρώπη σε πολλά κράτη είναι πιο μπροστά από το μπάσκετ και σε κάποια ακόμα και από το ποδόσφαιρο! Εμείς πήραμε τον σύλλογο για να πρωταγωνιστήσει, αλλιώς δεν μας ενδιέφερε να ασχοληθούμε”. Ένας τόσο έμπειρος παράγοντας του Ελληνικού χάντμπολ δέν θα μπορούσε να μήν αναφερθεί και στην διαφορά που συνέβει στο Ελληνικό χάντμπολ μέσα στα τελευταίες δεκαετίες. “«Η μεγάλη διαφορά του χάντπολ της δεκαετίας του 80 με σήμερα είναι ότι έχουν μπει στο άθλημα μεγάλα brand name, όπως η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, αλλά πρέπει και οι άλλες μεγάλες ομάδες να συμμετέχουν στο άθλημα. Υπάρχει σίγουρα ποιοτική διαφορά, αν και εκείνα τα χρόνια βλέπαμε σπουδαίους αθλητές. Οι υποδομές υπήρχαν και υπάρχουν. Από κει και πέρα η τηλεόραση ήταν πρόβλημα και παραμένει και σήμερα. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει επικοινωνιακά αν κάθε ματς το παρακολουθούν πέντε προσωπικότητες του αθλητισμού, βετεράνοι από άλλα σπορ. Εμείς θα το πράξουμε αυτό στα παιχνίδια μας. Το χάντμπολ είναι πολύ πιο όμορφο live από το γήπεδο και έχω πολλά παραδείγματα, όπως του Κώστα Λυνοξιλάκη, πάλαι ποτέ μεγάλου στόπερ του Παναθηναϊκού, ο οποίος είχε εκστασιαστεί μετά από έναν αγώνα που είχε παρακολουθήσει. Το ίδιο και ο Αντώνης Γλύκας και άλλοι βετεράνοι. Γενικά το χάντμπολ είναι πολύ δυναμικό, δεν είναι τυχαίο που λένε ότι ο χαντμπολίστας έχει τα χαρακτηριστικά ενός δεκαθλητή. Στο ποδόσφαιρο μπορεί να κάνεις και… τέταρτο να ακουμπήσεις την μπάλα, στο χάντμπολ όλη την ώρα είσαι σε εγρήγορση”.
Ένα καυτό θέμα των ημερών στο άθλημα του χάντμπολ είναι η προπονητικές μέθοδοι που ακολουθούνται και η εξέλιξη αυτών. Στην συνέντευξή του ο κ Ξυνής αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα τονίζοντας τα παρακάτω: “Επειδή στον Εκπαιδευτικό Όμιλο έχουμε και πολλές αθλητικές ειδικότητες, όπως προπονητικής, φυσιοθεραπείας, sport management θα εντάξουμε το άθλημα σε αυτά. Ειδικότερα στον τομέα της προπονητικής θα υπάρξει εξειδίκευση για να βγουν στο μέλλον και νέοι προπονητές. Επίσης θα προτρέψουμε και θα στρέψουμε τους αθλητές της ομάδας μας και με υποτροφίες αν χρειαστεί να σπουδάσουν προπονητική ή sport management ή και οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα στα πρότυπα του dual career (διπλή καριέρα). Είναι ένας όρος που τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Οι αθλητές πρέπει παράλληλα να σπουδάζουν, ώστε όταν ολοκληρώσουν την καριέρα τους να έχουν τα κατάλληλα εφόδια και να μπουν στην αγορά εργασίας. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε στους αθλητές μας. Εξάλλου οι έρευνες είναι αποστομωτικές. Για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο, μόνο το 0,3% των αθλητών, λύνουν το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους με τα συμβόλαια τους. Επίσης μεγάλη βάση δίνουμε και στον μεταλυκειακό αθλητισμό, το θεωρούμε βασικό και σε συνάρτηση με το dual career. Είναι σημαντικό ακόμα ότι μετά από χρόνια θα διοργανωθεί –από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την ΟΧΕ- φοιτητικό πρωτάθλημα χάντμπολ. Στο γήπεδο δεν υπάρχουν φαβορί, καμία φορά μάλιστα τα αουτσάιντερ στα λόγια, γίνονται φαβορί στην πράξη και το ανάποδο. Με την λογική ωστόσο και την εικόνα την φετινή, έχουμε πολλές πιθανότητες να πάρουμε το πρωτάθλημα. Ξέρουμε ότι με μία νίκη είμαστε στον τελικό και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας. Είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία μας, σε σχέση με τους στόχους που θέσαμε από την αρχή της σεζόν. Βρεθήκαμε σε κακή ημέρα κόντρα στον ΠΑΟΚ για το κύπελλο και αποκλειστήκαμε, αν είχαμε πάρει και το κύπελλο θα ήταν ιδανική χρονιά. Πάντως ενόψει των πλέι οφ και των τελικών θέλω να κάνω ένα σχόλιο για την διαιτησία, ότι πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παίξει 50-50. Είμαι σίγουρος ότι και οι εντολές της Ομοσπονδίας είναι προς αυτή την κατεύθυνση”.