NetBet Blog

Ελλάδα – Φινλανδία: Από τον Πογέτ στον Γιοβάνοβιτς το restart

Χάρη στην, καταπληκτική η αλήθεια είναι, πορεία της στο προηγούμενο UEFA Nations League η Εθνική ομάδα πήρε την άνοδο και πλέον θα μετέχει στη League B της διοργάνωσης, με σαφώς πιο δύσκολους αντιπάλους στα στοιχημα αποτελεσματα. Η γαλανόλευκη θα αντιμετωπίσει Αγγλία, Ιρλανδία και Φινλανδία στον όμιλό της, αρχής γενομένης από το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου με αντίπαλους τους Φινλανδούς. Και, πλέον, επιστρέφει στον Πειραιά χρησιμοποιώντας ως έδρα το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» – σε ένα ακόμη στοίχημα για την ομάδα.

Το ντεμπούτο του, διαδόχου του Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο, Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα λάβει χώρα λοιπόν ενάντια στη Φινλανδία. Νέο ξεκίνημα για τη γαλανόλευκη, μετά την αποτυχία της να βρεθεί στο Euro 2024 καθώς αποκλείστηκε στα πέναλτι του τελικού των play offs από τη Γεωργία. Ακολούθησε το «διαζύγιο» με τον Ουρουγουανό και η αλλαγή διοίκησης στην ΕΠΟ, η οποία έδωσε τα κλειδιά της Εθνικής στον Γιοβάνοβιτς, με εξαιρετικό έργο στον Παναθηναϊκό και επιλογή που επικροτήθηκε από το σύνολο της ποδοσφαιρικής κοινότητας. Στα υπέρ του Σέρβου εκλέκτορα πιστώνεται η προσέγγιση για επαναφορά του Κώστα Φορτούνη, παρά το «όχι» που εισέπραξε αρχικά. Οι κλήσεις του δεν έκρυβαν ιδιαίτερες εκπλήξεις αλλά είχαν ένα φρέσκο όνομα: τον εξόχως ταλαντούχο ομογενή μέσο Χρήστο Ζαφείρη που έχει ξεχωρίσει με τη Σπάρτα Πράγας. Νοκ άουτ ο στόπερ Παναγιώτης Ρέτσος του Ολυμπιακού.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Νιούκαστλ), Κωνσταντίνος Τζολάκης (Ολυμπιακός), Χρήστος Μανδάς (Λάτσιο).

Αμυντικοί: Κώστας Τσιμίκας (Λίβερπουλ), Παντελής Χατζηδιάκος (Κάλιαρι), Κωνσταντίνος Μαυροπάνος (Γουέστ Χαμ), Δημήτρης Γιαννούλης (Άουγκσμπουργκ), Λάζαρος Ρότα (ΑΕΚ), Κωνσταντίνος Κουλιεράκης (Βόλφσμπουργκ), Αντρέας Ντόι (Ολυμπιακός), Γιώργος Βαγιαννίδης (Παναθηναϊκός).

Μέσοι: Τάσος Μπακασέτας (Παναθηναϊκός), Πέτρος Μάνταλος (ΑΕΚ), Αντρέας Μπουχαλάκης (Χέρτα Βερολίνου), Δημήτρης Πέλκας (Μπασακσεχίρ), Μανώλης Σιώπης (Κάρντιφ), Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος (Σταντάρ Λιέγης), Κώστας Γαλανόπουλος (ΑΕΚ), Γιάννης Κωνσταντέλιας (ΠΑΟΚ), Χρήστος Ζαφείρης (Σπάρτα Πράγας).

Επιθετικοί: Γιώργος Μασούρας (Ολυμπιακός), Βαγγέλης Παυλίδης (Μπενφίκα), Τάσος Δουβίκας (Θέλτα), Χρήστος Τζόλης (Κλαμπ Μπριζ), Τάσος Χατζηγιοβάνης (Εγιούπσπορ), Φώτης Ιωαννίδης (Παναθηναϊκός).

Σε παράλληλο, με την Ελλάδα, δρόμο είναι η Φινλανδία. Ως τρίτη στον όμιλο των προκριματικών του Euro 2024 πήρε την πρόκριση μέσω του Nations League στα μπαράζ. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να φτάσει στον τελικό, καθώς αποκλείστηκε με 4-1 από την Ουαλία στον ημιτελικό. Στα φιλικά του Ιουνίου έδειξε θετικά στοιχεία στο επιθετικό κομμάτι με δύο γκολ σε κάθε ματς, αλλά το αρνητικό πρόσημο βρίσκεται στην άμυνα, εκεί από όπου στα τελευταία ματς και ειδικά στα κρίσιμα παιχνίδια προδίδεται. Από το 2016 συνεχίζει στον πάγκο ο πολύ επιτυχημένος Μάρκου Κάνερβα.

Με τον Κάνερβα κατάφερε να προκριθεί σε τελική φάση διοργάνωσης για πρώτη φορά στο Euro 2020, πλέον φιλοδοξεί να επανέλθει στις μεγάλες διοργανώσεις και να βρεθεί για πρώτη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ. Βαρόμετρο για το σύνολο των φιλοξενούμενων αποτελεί ο Τέμου Πούκι. Ο 34χρονος στράικερ έχει αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά το σκοράρισμα της ομάδας του.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Βίλιαμι Σινίσαλο (Έξετερ), Λούκας Χραντέτσκι (Λεβερκούζεν), Γιέσε Γιόρενεν (Βενέτσια).

Αμυντικοί: Ρόμπερτ Ιβάνοφ (Μπραουνσβάιγκ), Λίο Βαϊσάνεν (Όστιν), Ίβο Νίσκανεν (Έξετερ), Τούομας Όλιλα (Παρί), Έρε Ούρονεν (Σάρλοτ), Τόμας Γκάλβεθ (ΛΑΣΚ), Άνταμ Σταλ (Τζουργκάρντεν), Άρτου Χόσκονεν (Κρακόβια), Μίρο Τένχο (Τζουργκάρντεν).

Μέσοι: Κάσπερ Κάιρινεν (Σπάρτα Πράγας), Γκλεν Καμαρά (Ρεν), Μάτι Πέλτολα (DC Γιουνάιτεντ), Ράσμους Σούλερ (Τζουργκάρντεν), Ούρχο Νισίλα (Πούσκας Ακαντέμια), Λίο Βάλτα (Σίριους).

Επιθετικοί: Όλιβερ Άντμαν (Γκόου Αχέντ Ιγκλς), Ντάνιελ Χάκανς (Λεχ Πόζναν), Φρέντρικ Γιένσεν (Άουγκσμπουργκ), Μπέντζαμιν Κάλμαν (Κρακόβια), Ρόμπιν Λουντ (Μινεσότα), Τέεμου Πούκι (Μινεσότα), Γιοέλ Πογιάνπαλο (Βενέτσια), Τόπι Κέσκινεν (Αμπερντίν).

Η παράδοση υπέρ της Ελλάδας

Θετικό είναι συνολικά το πρόσημο της Ελλάδας και στις αναμετρήσεις της με τη Φινλανδία. Από το 1966 και τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης (νυν Euro) 1968 χρονολογούνται οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων, που έχουν αναμετρηθεί συνολικά 18 φορές και σε αυτές περιλαμβάνεται η ευρύτερη σε σκορ νίκη της Ελλάδας σε επίσημο ματς.

Ποια ήταν; Το εμφατικό 8-1, στις 11/10/1978 στο γήπεδο της Λεωφόρου, για τον έκτο προκριματικό όμιλο του Euro 1980. Τρία γκολ είχε βάλει ο Θωμάς Μαύρος, από δύο οι Γιώργος Δεληκάρης, Τάκης Νικολούδης και ένα ο Μάικ Γαλάκος.

Η Ελλάδα μετρά συνολικά 9 νίκες, οι Φινλανδοί 6 και 3 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα, σε επίσημα και φιλικά. Η πιο «βαριά» ήττα της Εθνικής στους αγώνες της με τους Φινλανδούς είναι το 5-1 στις 5/9/2001 στο Ελσίνκι, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 και, μάλιστα, στο ντεμπούτο του Οτο Ρεχάγκελ στον πάγκο της! Η συνέχεια, γνωστή…

Επιμέρους, στα επίσημα (σε προκριματικά Euro, προκριματικά Μουντιάλ και Nations League δηλαδή), ο απολογισμός είναι 7-3-6 για την Εθνική μας αφού είχαμε νικήσει και στα δύο φιλικά, και το 1999 και το 2008, αμφότερα με 2-1.

Όσο για τις επίσημες αναμετρήσεις επί ελληνικού εδάφους, όπως η προσεχής; Σε δέκα αγώνες ο απολογισμός είναι 9-0-1 υπέρ των Ελλήνων με γκολ 24-6. Μόνη αποτυχία, τον Σεπτέμβριο του 2015, ξανά στο Καραϊσκάκη, με υπηρεσιακό προπονητή τον Κώστα Τσάνα και ήττα 1-0 (σε όμιλο που η Ελλάδα τερμάτισε τελευταία, πίσω ακόμη κι από τα… Νησιά Φερόε, εποχή Κλαούντιο Ρανιέρι, γαρ).

Προγνωστικά

⚽ (7/9, 21:45) ♦️ Ελλάδα – Φινλανδία ▶️ 1 & over 1,5 2.15

⚽ (7/9, 21:45) ♦️ Ελλάδα – Φινλανδία ▶️ Γκολ Μασούρας 3.50

⚽ (7/9, 21:45) ♦️ Ελλάδα – Φινλανδία ▶️ Over 9 κόρνερ 1.84

Χάρη στη NetBet λες «ναι στο παιχνίδι» με

Επιλέγοντας τη NetBet στοίχημα, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη γκάμα από κορυφαία αθλήματα και αγορές. Ό,τι κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα να στοιχηματίζετε με υπευθυνότητα. Στη NetBet, η διασκέδαση των παικτών είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα μας, συμβουλές και εργαλεία υπεύθυνου στοιχηματισμού, για περισσότερες πληροφορίες.

H Netbet είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Πρόκειται για μία ζωντανή κοινότητα ανθρώπων που αναζητούν ακριβώς την ίδια ποιότητα και διασκέδαση με εσένα.

Εξ ου και λες «ναι στο παιχνίδι» απολαμβάνοντας σούπερ προσφορές* σε ένα σύγχρονο, γρήγορο και φιλικό περιβάλλον, με απόλυτη ασφάλεια για τις συναλλαγές σου και άμεση διευθέτηση.

Exit mobile version