Το Μπλακτζακ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια χαρτιών στα καζίνο, στο οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε την βασική στρατηγική και να χαμηλώσετε το house edge του. Ξέρετε όμως πως πρέπει να παίξετε κάθε χέρι στο Μπλακτζακ; Όταν έχετε χέρι αξίας 16 και ο Ντίλερ έχει φανερή κάρτα αξίας δέκα βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση καθώς η λογική λέει πως πρέπει να τραβήξετε κάρτα και να κυνηγήσετε ένα καλύτερο χέρι. Ωστόσο, οι πιθανότητες να κερδίσετε δεν είναι και πολύ καλές αφού είναι λίγες οι κάρτες που δεν θα σας κάψουν. Παρακάτω, ακολουθούν ακριβείς στρατηγικές τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε στο παιχνίδι σας, μειώνοντας μακροπρόθεσμα την ζημιά και τα χρήματα που μπορεί να χάνατε παίζοντας λανθασμένα το συγκεκριμένο χέρι. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές και πότε πρέπει να εφαρμόζετε κάθε μια ξεχωριστά.
Διαφορετικοί συνδυασμοί
Στο Μπλακτζακ μπορεί να έχετε χέρι αξίας 16 βαθμών, το οποίο αποτελείται από διαφορετικούς συνδυασμούς, όπως οχτάρια, πολλαπλές κάρτες συνολικής αξίας 16, ένα χέρι με 10-6 ή ένα μαλακό 16 με άσσο 5. Κάθε χέρι από αυτά, παρόλο που έχει την ίδια συνολική αξία, πρέπει να παίζεται διαφορετικά. Πιο συγκεκριμένα:
-
Σκληρό 16 (10+6)
Αν σας έχει μοιραστεί ένα σκληρό 16, τότε θα πρέπει να έχετε μπροστά σας δύο κάρτες, και συγκεκριμένα ένα δέκα και ένα έξι. Όταν σας έχει μοιραστεί αυτό το χέρι και έχετε απέναντι σας μια φανερή κάρτα αξίας 10 βαθμών (10-J-Q-K) τότε η καλύτερη επιλογή σας είναι να «παραδοθείτε». Όταν παραιτήστε από την παρτίδα, χάνετε αυτόματα το μισό ποντάρισμα σας, και για αυτό πρέπει να επιλέγεται αυτή την απόφαση μόνο όταν οι πιθανότητες νίκης είναι εξαιρετικά χαμηλές. Στην προκειμένη περίπτωση έχετε 0,25 πιθανότητα νίκης, αφού όσες φορές και να σας μοιραστεί αυτό το χέρι, και όποια κίνηση και αν κάνετε (hit or stand) θα κερδίσετε μόλις 1 στις 4 φορές. Επομένως, αν επιλέξετε την παραίτηση θα ρισκάρετε λιγότερα χρήματα και θα μειώσετε την μακροπρόθεσμη ζημία σας. Καταλαβαίνουμε πως η παραίτηση μπορεί να μην σας ενθουσιάζει ιδιαίτερα, κάτι το οποίο είναι λογικό αφού αυτομάτως αποδέχεστε πως θα χάσετε. Ωστόσο, πρέπει πάντοτε να θυμάστε πως η βασική στρατηγική του Μπλακτζακ είναι βασισμένη στα μαθηματικά και όπου υπάρχουν ξεκάθαρα νούμερα και ποσοστά υπάρχει και μια επιλογή που είναι αποδεδειγμένα η καλύτερη. Μην κυνηγήσετε την μια στις 4 νίκες πιστεύοντας πως έχετε καλή μέρα ή νιώθοντας τυχερός. Αν θέλετε να γίνετε καλός παίκτης και να κερδίσετε στο Μπλακτζακ πρέπει να αφήσετε στην άκρη το «ένστικτο» και να βασίζεστε μόνο στην στρατηγική σας.
®Προσοχή, όμως, γιατί η παραίτηση δεν επιτρέπεται σε όλα τα τραπέζια. Πριν καθίσετε σε ένα τραπέζι και ξεκινήσετε να παίζετε, ρωτήστε τον Ντίλερ για τους κανόνες που ισχύουν για να γνωρίζετε από πριν ποιες είναι οι επιλογές σας. Αν, λοιπόν, δεν έχετε την επιλογή “surrender”, τότε η δεύτερη καλύτερη κίνηση που μπορείτε να κάνετε είναι να τραβήξετε. Η αλήθεια είναι πως με αυτή την κίνηση θα χάσετε χρήματα μακροπρόθεσμα, αλλά σε γενικές γραμμές θα χάσετε ακόμα λιγότερα από το να σταματήσετε απλά στο 16.
-
16 με πολλές κάρτες (πχ. 5+4+7)
Αν σας έχουν μοιραστεί πάνω από δυο κάρτες με το άθροισμα των οποίων να είναι 16, τότε έχει ένα multi-card 16. Αν και πολλοί πιστεύουν πως πρέπει να παίξουν το 16 πολλαπλών καρτών όπως ακριβώς θα έπαιζαν το σκληρό 16, επιλέγοντας έτσι την παραίτηση ή το να τραβήξουν και άλλες κάρτες. Η σωστότερη κίνηση, όμως, είναι απλά να σταματήσετε. Για να καταλάβετε καλύτερα για ποιο λόγο η συγκεκριμένη κίνηση είναι η καλύτερη ας πάρουμε σαν παράδειγμα πως το χέρι σας αποτελείται από ένα 5, 4 και ένα 7. Αυτό σημαίνει πως έχετε ήδη μια σειρά από κάρτες μικρής αξίας οι οποίες δεν είναι πλέον διαθέσιμες στην τράπουλα. Έτσι, αν τραβήξετε ρισκάρετε να φέρετε κάρτα αξίας 10 βαθμών ή εν πάση περιπτώσει ένα φύλλο το οποίο θα σας κάψει. Όταν έχετε ένα χέρι 16 χρειάζεστε φύλλα μικρής αξίας για να φέρετε ένα ιδανικό 20-21, και το γεγονός ότι έχετε ήδη κάποιες από αυτές στο χέρι σας γέρνει την ζυγαριά προς το stand.
-
Μαλακό 16 ( Α+5)
Όταν έχετε ένα μαλακό 16, δηλαδή έναν άσσο και ένα 5, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού πρέπει πάντοτε να τραβάτε και άλλη κάρτα. Η παρουσία του άσσου στο χέρι σας δίνει μεγάλη ευελιξία, καθώς ακόμα και αν τραβήξετε μια κάρτα μεγάλης αξίας τότε μπορείτε απλά να μετρήσετε τον άσσο για ένα. Δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να καείτε τραβώντας και άλλη κάρτα όταν έχετε ένα μαλακό 16, επομένως πρέπει να επωφεληθείτε από αυτή την ευελιξία που σας δίνει ο άσσος και να «κυνηγήσετε» ένα καλύτερο χέρι. Αφού τραβήξετε, ανατρέξτε και πάλι στον πίνακα της βασικής στρατηγικής για να δείτε πως πρέπει να παίξετε το καινούριο σας χέρι και ποια είναι η καλύτερη κίνηση βάση της νέας αξίας καρτών που έχετε.
-
Οχτάρια (8+8)
Οι περισσότεροι παίκτες φοβούνται να χωρίσουν τα οχτάρια τους, σκεπτόμενοι πως δεν θέλουν να ποντάρουν δυο φορές το αρχικό τους ποντάρισμα σε ένα φαινομενικά αδύναμο χέρι. Ειδικότερα, αυτό συμβαίνει όταν το φανερό χαρτί του Ντίλερ είναι 10 , καθώς αυτομάτως υποθέτουμε πως η κρυφή του κάρτα είναι εξίσου αξίας 10. Έτσι, ο παίκτης έχει αποφασίσει από πριν πως το χέρι του είναι χαμένο, και κάποιες φορές απλώς τραβάει μήπως και η τύχη του φέρει μια ακόμα κάρτα χαμηλής αξίας. Αυτή ίσως είναι και μια από τις πιο λάθος κινήσεις στο Μπλακτζακ. Ένας από τους βασικότερους κανόνες που πρέπει να ξέρετε στο Μπλακτζακ είναι πως πάντα πρέπει να χωρίζετε τα οχτάρια και τους άσσους. Διαχωρίζοντας τα οχτάρια έχετε δυο νέα καλά χέρια, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε κάτι καλύτερο από το 16 που είχατε πριν. Ακόμα και αν καείτε στο ένα χέρι, το άλλο μπορεί να σας φέρει ένα πολυπόθητο 21 ή ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα για να κερδίσετε τον Ντίλερ. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να παίζετε με δυο μέτρια χέρια παρά με ένα όχι και τόσο καλό. Επιπλέον, ακόμα και αν κάποιες φορές καείτε και στα δυο χέρια, μην ξεχνάτε πως μακροπρόθεσμα το σύνολο των κερδών σας θα είναι μεγαλύτερο όταν διαχωρίζετε τα οχτάρια σας σε σύγκριση με το αν σταματούσατε ή τραβούσατε και άλλη κάρτα.
- Extra tip: άσχετα με το τι φανερό φύλλο έχει ο Ντίλερ, να θυμάστε πως τα οχτάρια πάντοτε διαχωρίζονται!