Κάποια από τα πιο δημοφιλή τυχερά παιχνίδια στον κόσμο, όπως το Μπλακτζακ και το πόκερ, χρησιμοποιούν τράπουλες, και λίγο πολύ όλοι μας έχουμε παίξει με κάρτες τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Πόσοι όμως από εμάς ξέρουν την ιστορία πίσω από τις κάρτες που κρατάμε στα χέρια μας; Η αλήθεια είναι πως η τράπουλα κρύβει αμέτρητες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, από την κατασκευή των πρώτων κρατών μέχρι και τις δεισιδαιμονίες που έχουν επικρατήσει μετά από τόσα χρόνια. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε για εσάς κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις κάρτες και την τράπουλα που σίγουρα δεν θα έχετε ξανακούσει πουθενά, και μπορείτε να μοιραστείτε με τους φίλους σας και να τους εντυπωσιάσετε!
-
Η τράπουλα και …το ημερολόγιο!
Όλοι γνωρίζετε πως η τράπουλα αποτελείται από 52 συνολικά κάρτες, αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί έχει επιλεχθεί ο συγκεκριμένος αριθμός; Σίγουρα το 52 δεν είναι τυχαία επιλογή και αναλύοντας σε μέρη τις κάρτες μιας τράπουλας καταλαβαίνουμε το νόημα που κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο νούμερο. Τα 52 φύλα της τράπουλας αντιστοιχούν στις 52 εβδομάδες που έχει συνολικά ένας χρόνος. Τα τέσσερα διαφορετικά σύμβολα (τριφύλλι, καρό, κούπα και σπαθί) συμβολίζουν τις τέσσερις εποχές ή τις τέσσερις εβδομάδες που έχει κάθε μήνας. Ταυτόχρονα, πολλοί υποστηρίζουν πως συμβολίζουν τα τέσσερα φυσικά στοιχεία, με τις κούπες να είναι το νερό, τα σπαθιά να συμβολίζουν την φωτιά, τα μπαστούνια να είναι ο αέρας και, τέλος, τα καρό να αντιπροσωπεύουν την γη. Ακόμα, σε μια τράπουλα υπάρχουν συνολικά 1 φιγούρες που συμβολίζουν τους δώδεκα μήνες ή τους 12 ζωδιακούς αστερισμούς, ενώ κάθε σύμβολο έχει 13 κάρτες (από τον άσσο μέχρι τον ρίγα), όσες και οι φάσεις της σελήνης. Τέλος, τα δύο διαφορετικά χρώματα της τράπουλας, το κόκκινο και το μαύρο, συμβολίζουν την μέρα και την νύχτα αντίστοιχα.
-
Η ιστορία του μπαλαντέρ!
Το μπαλαντέρ ή Τζόκερ, όπως είναι ευρέως γνωστό, προστέθηκε στην τράπουλα στα μέσα του 19ου αιώνα. Η πρώτη εμφάνιση αυτής της κάρτας έγινε στις Η.Π.Α. και στο παιχνίδι Euchre, το οποίο αποτελεί παραλλαγή του παιχνιδιού Juckespiel. Εναλλακτικές θεωρίες θέλουν το τζόκερ να εμφανίστηκε πρώτη φορά στην ιταλικά τράπουλα ταρό. Όποια και να ναι η ιστορία, το μπαλαντέρ ήρθε για να μείνει, αφού πλέον όλες οι τράπουλες αποτελούνται από 2 ή 3 τζόκερ.
-
Πως κατασκευάζονται οι κάρτες;
Οι πρώτες κάρτες της τράπουλας κατασκευάζονταν από ελεφαντόδοντο και έμοιαζαν πολύ με το σημερινό ντόμινο. Αργότερα, οι Ινδοί χρησιμοποίησαν στρογγυλές κάρτες και όταν έφτασαν στην Ευρώπη, οι κάρτες ήταν χειροποίητες και ζωγραφισμένες στο χέρι, ενώ μόνο οι πλούσιοι είχαν στην κατοχή τους μια τράπουλα. Οι κάρτες τότε δεν είχαν στρογγυλοποιημένες γωνίες και γυαλιστερό φινίρισμα και δεν ήταν ζωγραφισμένες με τέτοιο τρόπο που να βλέπεις το ίδιο σχέδιο ακόμα και αν ήταν ανάποδα. Μετά από πολλά χρόνια, οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν ξύλινα τουβλάκια για να τυπώσουν φθηνά και γρήγορα κάρτες, γεγονός που έκανε την τράπουλα να διαδοθεί περισσότερο.
-
Ανδροκρατούμενη … τράπουλα!
Οι πρώτες τράπουλες που δημιουργήθηκαν δεν έφεραν την φιγούρα της βασίλισσας που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις σύγχρονες κάρτες. Αντίθετα, οι φιγούρες στην αρχή ήταν ο βασιλιάς, ο ιππότης και ο κατεργάρης ή αλλιώς βαλές. Οι πρώτες γυναικείες φιγούρες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον 15ο αιώνα στις γαλλικές τράπουλες. Μάλιστα, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα για την ιστορία της τράπουλας, κάθε φιγούρα στην τράπουλα αντιστοιχεί σε ένα ιστορικό ή μυθικό πρόσωπο. Έτσι, λοιπόν και οι γυναικείες φιγούρες των Γάλλων συμβόλιζαν γνωστές βασίλισσες της ιστορίας και της μυθολογίας.
-
Εργαλείο του …διαβόλου;
Με την εξάπλωση της χαρτοπαιξίας στην Ευρώπη, η Εκκλησία πήρε θέση και απαγόρευσε ρητά την κατοχή τράπουλας, ως εργαλείο του διαβόλου που φέρνει πολλά κακά. Βλέπετε, με την εξάπλωση της τράπουλας αυξήθηκε και ο τζόγος, γεγονός που άρχισε να ανησυχεί τους κληρικούς. Έτσι, έρχεται η ρητή απαγόρευση του τζόγου και της χαρτοπαιξίας, με το αγγλικό κοινοβούλιο μάλιστα να διακηρύσσει την τράπουλα παράνομη για τις 12 μέρες των Χριστουγέννων. Μάλιστα, λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα τον 17ο αιώνα, ο Βασιλιάς Κάρολος ο πρώτος επέβαλε φόρο σε κάθε τράπουλα στο βασίλειο του, που έφτανε μέχρι και τις 16 αγγλικές λίρες.
-
Ο άσσος μπαστούνι!
Η παραπάνω φορολογία έφερε σημαντικές αλλαγές, αφού εκτόξευσε την τιμή της τράπουλας στα ύψη, φέρνοντας έτσι κατά λάθος τον άσσο μπαστούνι στο προσκήνιο. Συγκεκριμένα, κάθε φορά που ο φόρος πληρωνόταν ο ελεγκτής σφράγιζε την τράπουλα για να ξέρουν πως έχει συλλεχθεί η οφειλή. Με τους άσσους να έχουν τον περισσότερο χώρο, η σφραγίδα έμπαινε συνήθως στον άσσο μπαστούνι, και έτσι πολλοί κατασκευαστές ξεκίνησαν να πουλάνε τράπουλες χωρίς τον άσσο μπαστούνι, γεγονός που γέννησε την γνωστή αγγλική φράση «not playing with the full deck» που σημαίνει κατά λέξη «δεν παίζει με ολόκληρη την τράπουλα» και χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε κάποιον που δεν είναι και τόσο έξυπνος.
-
Ο θρυλικός άσσος για καλή τύχη!
Μα η ιστορία του άσσου μπαστούνι δεν τελειώνει εδώ, αφού η θρυλική αυτή κάρτα είχε ξεχωριστή θέση στις καρδιές των αμερικανών στρατιωτών. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ο άσσος μπαστούνι ήταν ζωγραφισμένος στα κράνη των στρατιωτών για να τους φέρει καλή τύχη. Ακόμα, το χρησιμοποιούσαν κατά την διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ ως ένα τρομακτικό σύμβολο, αφού πίστευαν πως έφερνε κακή τύχη στους αντιπάλους τους. Δεν είναι ακριβές πως ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ο άσσος μπαστούνι ως τυχερό σύμβολο, ίσως από το Μπλακτζακ όπου ο βαλές και άσσος μπαστούνι ήταν το δυνατότερο Μπλακτζακ. Αν είστε προληπτικοί και θέλετε και εσείς μια δόση τύχης όταν παίζετε διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, δεν έχετε παρά να βάλετε στην τσέπη σας, ή στο …μανίκι σας, έναν άσσο!
-
Παγκόσμιο ρεκόρ Guinness!
Εσείς έχετε προσπαθήσει ποτέ να φτιάξετε σπιτάκια με τραπουλόχαρτα; Πολλοί φτιάχνουν σπίτια ή κάστρα (αν είναι καλύτεροι) με τις κάρτες της τράπουλα, αλλά ένας επαγγελματίας παίκτης κατέχει το ρεκόρ για τον υψηλότερο πύργο από τραπουλόχαρτα στον κόσμο. Ο Bryan Berg κατέχει την πρωτιά με τον πύργο του να φτάνει τα 10,39 μέτρα σε μήκος, 2,88 μέτρα σε ύψος και 3,54 μέτρα σε πλάτος. Συγκεκριμένα, ο πύργος του Bryan είναι αντίγραφο των καζίνο The Venetian Macao, The Plaza Macao και Sands Macao. Ο ίδιος χρειάστηκε 44 ημέρες για να τελειώσει την κατασκευή και χρησιμοποίησε συνολικά 218,792 τραπουλόχαρτα. Μάλιστα, ο Bryan έχει σπάσει 8 φορές το ρεκόρ του και είναι ο κάτοχος του τίτλου από το 1992.