Euro 2024 Ποδόσφαιρο

Euro 2024: Ελβετία – Ιταλία | Ανάλυση | Στατιστικά | Προγνωστικά

Ελβετία και Ιταλία αναμετρώνται στο 75.000 θέσεων «Ολίμπιασταντιον» του Βερολίνου για τη φάση των «16» του Euro 2024 και στη NetBet θα βρείτε τεράστια γκάμα προσφερόμενων αγορών για στοιχημα. Bet builder, cash out και καθημερινές προσφορές για stoixima.

Όποια προκριθεί, παίζει στα προημιτελικά με Αγγλία ή Σλοβακία.

Διαιτητής ο Πολωνός Σζίμον Μαρτσίνιακ.

ΕλβετίαΙταλία | Ανάλυση

Έγραψε ιστορία καθώς προκρίθηκε στα νοκ άουτ σε έκτη σερί τελική φάση Μουντιάλ και Euro – μόνο η Γαλλία έχει ανάλογη επίδοση με την Ελβετία! Ωστόσο, εξ αυτών, μονάχα στο Euro 2020 κατόρθωσε να περάσει πέρα από τους «16», αφού απέκλεισε τους Γάλλους στα πέναλτι, έμεινε εκτός με παρόμοιο τρόπο από την Ισπανία.

Στο τελευταίο ήταν ανώτερη της οικοδέσποινας Γερμανίας στη Φρανκφούρτη και αδικείται από το τελικό 1-1, δεχόμενη την ισοφάριση στο 92’ κι ενώ προηγούνταν από το 28’ με τον Εντόι – με αποτέλεσμα να υποχωρήσει δεύτερη στον όμιλο και να βρει μπροστά της την Ιταλία αντί τη Δανία. Ο στόχος όμως, της πρόκρισης, επιτεύχθηκε για την ομάδα του Μουράτ Γιακίν που δεν έχει, πια, τίποτε να χάσει.

«Η Ιταλία δοκίμασε διαφορετικές τακτικές στον όμιλο, είναι απρόβλεπτη αλλά είμαστε πανέτοιμοι. Έχουμε εμπειρία ως ομάδα σε μεγάλα νοκ άουτ παιχνίδια. Σέβομαι πολύ τον Ντοναρούμα που είναι σε μεγάλη φόρμα αλλά είμαι αισιόδοξος» είπε ο Γιακίν.

Ο σταρ φορ Μπρέελ Εμπολό της Μονακό ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός και έδειξε να ξεπερνά την μακροχρόνια απουσία του ενώ ο πολύπειρος σταρ Σερντάν Σακίρι δεν έπαιξε καθόλου με τους Γερμανούς, παίζοντας ανάσες.

Ο Γιακίν επαναφέρει τους βασικούς, δεν έχει λόγο να αλλάξει κάτι ούτε στην άμυνα αλλά ούτε και στο κέντρο πλην του τιμωρημένου, δεξιού μπακ χαφ Σιλβάν Βίντμερ της Μάιντζ. Αυτός που πιθανότατα θα τον αντικαταστήσει είναι ο ομογενής Λεωνίδας Στεργίου της Στουγκάρδης. Πιθανώς να παίξει ο ακραίος Βάργκας από την αρχή και ο Εμπολό για δεύτερο σερί ματς βασικός, με τον Σακίρι να ξεκινά από τον πάγκο.

Πιθανή ενδεκάδα (3-4-3): Ζόμερ – Σαρ, Ακάνζι, Ροντρίγκεζ – Στεργίου, Τσάκα, Φρόιλερ, Αμπισερ – Βάργκας, Εμπολό, Εντόι.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ* ΑΠΟ ΤΗ NETBET ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ!

In extremis ήταν η πρόκριση για την πρωταθλήτρια Ευρώπης! Ενώ όλα έδειχναν τελειωμένα στον «τελικό» πρόκρισης με την Κροατία, μια απίθανη φάση στο 98’ με τον στόπερ Καλαφιόρι να προωθείται ως δεκάρι και να βγάζει δεξιά στον αμαρκάριστο Τζακάνι, έφερε από… το πουθενά την ισοφάριση και, συνάμα, την πρόκριση για την Ιταλία.

Σο πρώτο ημίχρονο οι καλύτερες ευκαιρίες ήταν για τους Ιταλούς, με κορυφαία αυτή του Μπαστόνι στο 19’, έκτοτε όμως γύρισαν όλα ανάποδα: ο Φρατέζι, που είχε περάσει ως αλλαγή στην ανάπαυλα, παραχώρησε πέναλτι, ο κορυφαίος στο ματς Ντοναρούμα έπιασε την εκτέλεση του Μόντριτς αλλά δευτερόλεπτα αργότερα (57’) δέχτηκε το γκολ κινδυνεύοντας πλειστάκις και με δεύτερο. Κι αφού έπεσε από την Ακρόπολη… βρήκε πορτοφόλι.

Στο επίκεντρο κριτικής ο Λουτσιάνο Σπαλέτι, που επέλεξε για πρώτη φορά στο φετινό Euro να παίξει με τριάδα στην άμυνα, κάτι που δοκίμαζε κατά κόρον στα φιλικά προετοιμασίας. Μετά το γκολ όμως έπρεπε να ρισκάρει και έριξε στο ματς πρακτικά όλους τους επιθετικούς του, ως και με δύο φορ (Σκαμάκα, Ρετέγκι) έπαιξε. Και του βγήκε…

«Αξίζαμε απόλυτα την πρόκριση, έστω και αν φτάσαμε στο τέλος για να την πάρουμε. Είχαμε καλύτερες ευκαιρίες από τους Κροάτες αλλά και πάλι μας έλειψε η ποιότητα στην τελική προσπάθεια» είπε ο Ιταλός εκλέκτορας.

Πλήγμα αποτελεί η απουσία, ελέω καρτών, του φορμαρισμένου στόπερ Ρικάρντο Καλαφιόρι της Μπολόνια, ο οποίος αν και πρακτικά ντεμπούτο με τους «ατζούρι» στο τουρνουά, παίζει ωσάν έμπειρος. Ερώτημα αν ο Σπαλέτι, που ακροβατεί ανάμεσα στο 4-2-3-1 και το 3-4-2-1, επιλέξει ξανά την άμυνα των τριών, πιθανότατα ναι. Ο Τζιανλούκα Μαντσίνι της Ρόμα θα πάρει τη θέση του Καλαφιόρι ενώ οι Κιέζα, Πελεγκρίνι, Φρατέζι και Ρασπαντόρι διεκδικούν δύο θέσεις και, στην κορυφή της επίθεσης, αναμένεται να επιστρέψει ο Σκαμάκα, με τον Ρετέγκι να μένει στον πάγκο.

Πιθανή ενδεκάδα (3-4-2-1): Ντοναρούμα – Νταρμιάν, Μαντσίνι, Μπαστόνι – Ντι Λορέντζο, Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Ντιμάρκο – Κιέζα (ή Ρασπαντόρι), Πελεγκρίνι (ή Φρατέζι) – Σκαμάκα

Προϊστορία

Οι δύο χώρες έχουν συναντηθεί άλλες 60 φορές (!) σε επίσημα και φιλικά, με απολογισμό 29-24-7 υπέρ της Ιταλίας. Αήττητη στα τελευταία 11, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, η «σκουάντρα ατζούρα» (6-5-0).

Επιμέρους στα επίσημα είναι 14-11-3 υπέρ των «ατζούρι» με αήττητο έξι αγώνων (4-2-0) και τελευταία ελβετική νίκη με 1-0 τον Μάιο του 1993 για τα προκριματικά του Μουντιάλ, με γκολ του Μαρκ Χότιγκερ στο 54’ και αποβολή του Ντίνο Μπάτζιο από το 44’.

Βέβαια η τελευταία αναμέτρησή τους, το 1-1 στις 12 Νοεμβρίου του 2021, αποδείχτηκε καθοριστική για τον μετέπειτα αποκλεισμό της Ιταλίας από το Μουντιάλ του Κατάρ.

Οσο για τις τελικές φάσεις; Ισορροπία με 2-0-2!

Το 1954 στο Μουντιάλ της Ελβετίας έπαιξαν δις, ελέω ενός περίεργου συστήματος στους ομίλους, με τους οικοδεσπότες να σημειώνουν ισάριθμες νίκες (2-1 και 4-1) και τους «ατζούρι» να παίρνουν μεν το αίμα τους πίσω στη Χιλή του 1962, νικώντας με 3-0, αλλά εκ νέου να αποκλείονται πρόωρα (σε όμιλο με Δυτική Γερμανία και Χιλή).

Για το Euro 2020 αναμετρήθηκαν σε όμιλο, με την Ιταλία να επικρατεί με 3-0 στο «Ολίμπικο» της Ρώμης με δύο γκολ του Μανουέλ Λοκατέλι κι ένα του Τσίρο Ιμόμπιλε.

Opta stats

  • Η Ελβετία σε τρία ματς στους ομίλους σημείωσε 5 γκολ από 14 σουτ στην εστία (και 30 συνολικά), μόνο έξι χώρες είχαν λιγότερα συνολικά σουτ.
  • Η Ιταλία έβαλε 3 τέρματα (το ένα με κεφαλιά) έχοντας μόλις 9 σουτ στην εστία.
  • Στο 88,7% οι εύστοχες πάσες της Ιταλίας στο τουρνουά (1.638 / 1.833) έναντι 83,3% της Ελβετίας (1.014 / 1.213).
  • 48% κατοχή μπάλας είχε κατά μέσο όρο στον όμιλο η Ελβετία έναντι 52,7% της Ιταλίας.
  • Σε 12 αποκρούσεις υποχρεώθηκε σε 270 λεπτά ο Ντοναρούμα, σε μόλις 5 ο Ζόμερ.
  • Σε 38 φάουλ υπέπεσε η Ελβετία (και συνέλλεξε 8 κίτρινες) έναντι 27 και 7 των Ιταλών.
  • 44 τάκλιν έκαναν σε τρία ματς οι Ιταλοί έναντι 30 των Ελβετών.

Stat attack

  • Η Ελβετία έχει υποστεί μονάχα μια ήττα στα τελευταία 14 παιχνίδια της σε Euro (4-9-1).
  • Η Ελβετία στα τελευταία 10, επίσημα και φιλικά, δέχθηκε 7 γκολ αλλά σε κανένα πάνω από ένα.
  • Ο Σερντάν Σακίρι έφτασε τα 10 γκολ σε τελικές φάσεις (Euro και Μουντιάλ). Ήτοι έχει περισσότερα από παίκτες όπως ο Εουσέμπιο (9), ο Αλαν Σίρερ (9) και ο Ραούλ (6).
  • Η Ελβετία στα 6 τελευταία παιχνίδια της, επίσημα και φιλικά, σκόραρε σε όλα τα πρώτα ημίχρονα.
  • Η Ελβετία και στα 3 παιχνίδια του ομίλου δέχθηκε από τουλάχιστον δύο κίτρινες.
  • Σε εννέα Euro με φάση ομίλων, που ήταν παρούσα, η Ιταλία πανηγύρισε τη συνολικά έβδομη πρόκρισή της και τέταρτη συνεχόμενη, απέτυχε το 1996 (μένοντας πίσω από Γερμανία και Τσεχία) και το 2004 (μετά το… biscotto Σουηδία – Δανία 2-2).
  • 19, πια, οι ισοπαλίες της Ιταλίας συνολικά σε τελική φάση Euro. Πλέον οι 11 από αυτές είχαν τελικό σκορ το 1-1!
  • Η Ιταλία ξεκίνησε, με την Κροατία, σε αγώνα Μουντιάλ ή Euro χωρίς παίκτη της Γιουβέντους για πρώτη φορά από το 1998 και το ματς με το Καμερούν!
  • Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα έφτασε τις πέντε αποκρούσεις στα τελευταία επτά πέναλτι σε Euro!
  • Ο Ματία Τζακάνι σκόραρε για πρώτη φορά με τους «ατζούρι» (στο 97:19), στο πιο… αργό γκολ που βάζει η Ιταλία σε Euro.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ* ΑΠΟ ΤΗ NETBET ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ!

Προγνωστικά

Αναμενόμενος ο φαβοριτισμός των «ατζούρι», πλην όμως εμφανώς δεν έχουν την ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο πριν από τρία χρόνια, παρά μόνο… υπόλοιπα του dna εκείνης – εξ ου και ο δραματικός τρόπος πρόκρισης με την Κροατία, εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Η αλήθεια είναι πως η Ελβετία πλέον έχει ανέβει επίπεδο, οι προκρίσεις στα νοκ άουτ είναι πια στη… διάταξη και ψάχνει πλέον το κάτι παραπάνω. Κοίταξε στα μάτια τη Γερμανία, στο τελευταίο, δεν έχει να φοβηθεί κάτι από τους «ατζούρι» και σκοράρει μετά ευκολίας.

Επιλογή η πρόκριση της Ελβετίας, η οποία βέβαια μπορεί να έρθει και… μετά το 90λεπτο. Με αυτή τη σκέψη, μια ρισκαδόρικη επιλογή είναι η ισοπαλία με γκολ εκατέρωθεν.

Από σκόρερ, μια σκέψη είναι ο Εντόι από πλευράς Ελβετίας, στο 6.00…

⚽ (29/6, 19:00) ♦️ Ελβετία – Ιταλία ▶️ Πρόκριση Ελβετίας 2.10

⚽ (29/6, 19:00) ♦️ Ελβετία – Ιταλία ▶️ Χ & goal/goal 4.05


Χάρη στη NetBet λες «ναι στο παιχνίδι» με

Επιλέγοντας τη NetBet στοίχημα, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη γκάμα από κορυφαία αθλήματα και αγορές. Ό,τι κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα να στοιχηματίζετε με υπευθυνότητα. Στη NetBet, η διασκέδαση των παικτών είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα μας, συμβουλές και εργαλεία υπεύθυνου στοιχηματισμού, για περισσότερες πληροφορίες.

H Netbet είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Πρόκειται για μία ζωντανή κοινότητα ανθρώπων που αναζητούν ακριβώς την ίδια ποιότητα και διασκέδαση με εσένα.

Εξ ου και λες «ναι στο παιχνίδι» απολαμβάνοντας σούπερ προσφορές* σε ένα σύγχρονο, γρήγορο και φιλικό περιβάλλον, με απόλυτη ασφάλεια για τις συναλλαγές σου και άμεση διευθέτηση.

  • Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ