Euro 2024 Ποδόσφαιρο

Euro 2024: Ισπανία – Αγγλία | Η σχολή της «ρόχα» και η αγγλική δίψα!

Ισπανία και Αγγλία αναμετρώνται στο 74.475 θέσεων «Ολίμπισταντιον» του Βερολίνου, στον τελικό του Euro 2024 και στη NetBet θα βρείτε τεράστια γκάμα προσφερόμενων αγορών για στοιχημα. Βet builder, cash out και καθημερινές προσφορές για stoixima.

🇪🇸 Ισπανία 🆚 Αγγλία 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

Πώς προκρίθηκε

Παρούσα μετά από 12 χρόνια σε τελικό Euro θα είναι η Ισπανία. Η ομάδα του Ντε Λα Φουέντε νίκησε με ανατροπή τη Γαλλία, 2-1, στην «Αλιάνζ Αρίνα» του Μονάχου με ανατροπή στο σκορ, δείχνοντας εκ νέου ότι είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης.

Η «ρόχα» απείλησε στο 5’ με κεφαλιά του Ρουίθ, βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 9’ από την κεφαλιά του Κολό Μουανί και μέσα σε πέντε λεπτά έκανε την ανατροπή: αρχικά στο 21′ με καταπληκτικό σουτ του Γιαμάλ εκτός περιοχής και, κατόπιν, στο 25’ με τον Ντάνι Όλμο. Η Ισπανία ήταν άριστη τακτικά στην επανάληψη, έκλεισε σωστά όλους τους διαδρόμους με τους παίκτες της να πηγαίνουν πρώτοι στη μπάλα, δεν επέτρεψε στους Γάλλους να βρουν χώρους, ούτε να τροφοδοτηθεί ο Εμπαπέ και δεν κινδύνεψε ούτε μία φορά, πέρα από το σουτ του Ερνταντέζ στο 75′ από καλή θέση που ήταν άστοχο.

Ήθελαν, αλλά δεν μπορούσαν οι Γάλλοι. Κι από τη στιγμή που και το μεγάλο τους αστέρι, ο Κιλιάν Μπαπέ, συνέχισε τις κακές του… πτήσεις στο τουρνουά, ήταν  αναμενόμενο το αποτέλεσμα. Θα μπορούσε, πάντως, στο 86′ να στείλει το ματς στην παράταση, αλλά το σουτ που έπιασε μέσα από την περιοχή ήταν πολύ μακριά από τα δικά του στάνταρ.

Η πορεία της ⚽

Έφτασε ως τον τελικό με πέντε… καθαρές νίκες και μια στην παράταση, δεχόμενη μόλις 3 γκολ (και κανέναν στον όμιλο) και φτάνοντας τα 13 γκολ ενεργητικό.

Στο γκρουπ πρώτευσε επικρατώντας διαδοχικά της Κροατίας με 3-0, της Ιταλίας με 1-0 και της Αλβανίας επίσης με 1-0, στους «16» απέκλεισε τη Γεωργία με 4-1, στους «8» τη Γερμανία με 2-1 στην παράταση (με γκολ στο 120’!) και στους» 4» με 2-1 τη Γαλλία, με ανατροπή στο σκορ

Στα 3 γκολ πλέον ο Ντάνι Ολμο, 2 έχει σημειώσει ο Φάμπιαν Ρουίθ κι από ένα οι Καρβαχάλ, Μερίνο, Μοράτα, Ρόδρι, Φεράν Τόρες, Νίκο Γουίλιαμς και Γιαμάλ (συν ένα αυτογκόλ). 

Για το τέταρτο! 🏆

Η Ισπανία βρίσκεται λοιπόν ξανά σε τελικό, για πρώτη φορά μετά το το 2012, τότε που έγινε η πρώτη χώρα στην ιστορία με δύο σερί κατακτήσεις Euro αλλά και, ενδιάμεσα, του Μουντιάλ του 2010, σε μια ιστορική γενιά που κατέκτησε τον κόσμο… Συνολικά σε τελικούς η Ισπανία έχει 3/4 κατακτήσεις: 2-1 το 1964 την ΕΣΣΔ, ήττα 2-0 στη Γαλλία το 1984, 1-0 τη Γερμανία το 2008 και 4-0 την Ιταλία το 2012. Αν το πάρει, θα ξεπεράσει τη Γερμανία στη «χρυσή βίβλο» ούσα η μόνη με 4 τρόπαια.

Βέβαια, η Ισπανία είναι ήδη… νικήτρια σε αυτό το Euro αναφορικά με το μέλλον της, βλέποντας τον 17χρονο Λαμίν Γιαμάλ και τους 21χρονους Πέδρι και Νίκο Γουίλιαμς να δίνουν ρέστα…

Αγωνιστικά νέα 📰

Επί των αγωνιστικών, ο προημιτελικός με τους διοργανωτές Γερμανούς άφησε πολλές «πληγές» στην Ισπανία ενόψει Γαλλίας: ο χαφ Πέδρι χάνει το υπόλοιπο τουρνουά ενώ έλειψαν ελέω τιμωριών ο δεξιός μπακ Ντάνι Καρβαχάλ και ο στόπερ Ρομπίν λε Νορμάντ. Αμφότεροι επανέρχονται, άρα οι Χεσούς Νάβας και Νάτσο γυρίζουν στον πάγκο.

Πιθανή ενδεκάδα (4-3-3): Ουνάι – Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Λαπόρτ, Κουκουρέγια – Ολμο, Ρόδρι, Φάμπιαν Ρουίθ – Γιαμάλ, Μοράτα, Νίκο Γουίλιαμς.

Η αποστολή της Ισπανίας 🇪🇸

Τερματοφύλακες: Ουνάι Σιμόν (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Νταβίδ Ράγια (Άρσεναλ), Αλεξ Ρεμίρο (Σοσιεδάδ)

Αμυντικοί: Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ Μαδρίτης), Χεσούς Νάβας (Σεβίλλη), Ντάνιελ Βίβιαν (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Ομερίκ Λαπόρτ (Αλ Νασρ), Νάτσο (Ρεάλ Μαδρίτης), Ρομπίν λε Νορμάντ (Σοσιεδάδ), Μαρκ Κουκουρέγια (Τσέλσι), Αλεξ Γκριμάλντο (Λεβερκούζεν)

Μέσοι: Ρόδρι (Μάντσεστερ Σίτι), Μάρτιν Θουμπιμέντι (Σοσιεδάδ), Μίκελ Μερίνο (Σοσιεδάδ), Φάμπιαν Ρουίθ (Παρί Σεν Ζερμέν), Πέδρι (Μπαρτσελόνα), Φερμίν Λόπεθ (Μπαρτσελόνα), Αλεξ Μπαένα (Βιγιαρεάλ).

Επιθετικοί: Αλβαρο Μοράτα (Ατλέτικο), Χοσέλου (Ρεάλ Μαδρίτης), Φεράν Τόρες (Μπαρτσελόνα), Λαμίν Γιαμάλ (Μπαρτσελόνα), Ντάνι Όλμο (Λειψία), Μίκελ Οϊαρθάμπαλ (Σοσιεδάδ), Νίκο Γουίλιαμς (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Αγιόθε Πέρεθ (Μπέτις).

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ* ΑΠΟ ΤΗ NETBET ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ!

 

Πώς προκρίθηκε

Η ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ απέκλεισε με 2-1 την Ολλανδία στο Ντόρτμουντ, χάρις στο γκολ του Όλι Γουάτκινς στο 90’. Το φοβερό γκολ του Τσάβι Σίμονς ήταν το καλύτερο… ορεκτικό του ημιτελικού. Ο μέσος της Λειψίας έκλεψε την μπάλα από τον Ντέκλαν Ράις έξω από την περιοχή και με ένα «κεραυνό» πάνω στη κίνηση «κάρφωσε» την μπάλα στα δίχτυα του Τζόρνταν Πίκφορντ μόλις στο 7’. Ωστόσο η Αγγλία δεν έδειξε να επηρεάζεται από την ψυχρολουσία και ισοφάρισε στο 18’ με πέναλτι του Χάρι Κέιν, που κέρδισε ο ίδιος: ενώ επιχειρούσε να σουτάρει δέχτηκε την προβολή του Ντάμφρις.

Αργότερα (23’) ο Ντάμφρις σταμάτησε κυριολεκτικά την μπάλα πάνω στη γραμμή, μετά το πλασέ του Φόντεν, ο ίδιος είχε δοκάρι σε κεφαλιά στο 30’ και ο Φόντεν επίσης δοκάρι με τρομερό σουτ στο 32’. Παιχνίδι τακτικής έλαβε χώρα στο δεύτερο ημίχρονο, καμία από τις δύο ομάδες δεν θέλησε να ρισκάρει, κυρίως η Ολλανδία αλλά έχασε σημαντική ευκαιρία στο 65′ με προβολή του Φαν Ντάικ. Κι ενώ όλα έδειχναν… ισοπαλία με το που συμπληρώθηκε το 90λεπτο και το ματς μπήκε στις καθυστερήσεις, ο Γουάτκινς, δέκα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο με φοβερό τελείωμα από πλάγια θέση στην περιοχή «εκτέλεσε» τον Φερμπρούχεν.

Η πορεία της ⚽

Σκοράροντας με το… σταγονόμετρο αλλά ούσα άκρως αποτελεσματική αμυντικά, παρά τις ελλείψεις, έφτασε ως τον τελικό Αγγλία. Στην πρεμιέρα νίκησε τη Σερβία με 1-0, ακολούθως περιορίστηκε σε 1-1 με τη Δανία σε ματς που κινδύνεψε πολύ και έκλεισε τον όμιλο με το απογοητευτικό 0-0 με τη Σλοβενία.

Στους 16» απέκλεισε τη Σλοβακία με 2-1 στον έξτρα χρόνο σκοράροντας στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας και στην πρώτη της παράτασης (!), στους «8» την Ελβετία στα πέναλτι (1-1) και στους 4» την Ολλανδία με γκολ στο 90’.

Τρία γκολ έχει σημειώσει ο Χάρι Κέιν, δύο ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ κι από ένα οι Μπουκάγιο Σάκα και Ολι Γουάτκινς.

Η δικαίωση του Σάουθγκεϊτ 💪

Τρία χρόνια μετά την παρουσία της στον τελικό του Euro, η Αγγλία θα είναι ξανά παρούσα σε καταληκτικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αυτή την φορά του 2024 και εκτός του Νησιού (ο προηγούμενος είχε διεξαχθεί στο Γουέμπλεϊ).

Τεράστιο το επίτευγμα, σημειώνεται πως η Αγγλία επί Σάουθγκεϊτ μετρά 2/2 παρουσίες σε τελικούς Euro, ενώ προηγουμένως δεν είχε αγωνιστεί σε κανέναν. Ακόμα, βρισκόταν ήδη στον τρίτο ημιτελικό της στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις, ενώ στις προηγούμενες 17, πριν αναλάβει ο Σαουθγκέιτ δηλαδή, η Αγγλία είχε μόλις δύο προκρίσεις σε ημιτελική φάση! Τέλος, ο τελικός με την Ισπανία θα είναι ο πρώτος στην ιστορία της Αγγλίας εκτός συνόρων (στο Γουέμπλεϊ έλαβαν χώρα ο τελικός του Μουντιάλ του 1966 και εκείνος του Euro 2020). Πρόκειται για νούμερα που αποτελούν μια μορφή δικαίωσης για τον 53χρονο τεχνικό, ο οποίος έχει ακούσει τα… πάντα από τον κόσμο.

Αγωνιστικά νέα 📰

Χωρίς προβλήματα οι Αγγλοι. Μονιμοποιείται η τριάδα πίσω με το 3-4-3 που εφάρμοσε ο Σάουθγκεϊτ στα τελευταία δύο παιχνίδια, στα οποία η ομάδα του πραγματοποίησε κατά τεκμήριο τις δύο κορυφαίες της εμφανίσεις στη διοργάνωση, έστω κι αν δεν εντυπωσίασεούτε εκεί. Εξαιρετικός σε ρόλο μπακ χαφ ο Σάκα και λογικά παραμένει εκεί, δίλημμα για το άλλο άκρο ανάμεσα σε Σο και Τρίπιερ, πρόβλημα για τον δεύτερο ότι αγωνίζεται από εκεί με… ανάποδο πόδι. Σταθεροί οι υπόλοιποι σε άξονα και επίθεση, ο Μέινου έχει πάρει τη μία θέση του κέντρου… σπίτι του, δίνοντας άλλη πνοή στην ομάδα από τότε που ρίχτηκε στο αρχικό σχήμα.

Πιθανή ενδεκάδα (3-4-3): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Γκουέι – Σάκα, Ράις, Μέινου, Σο – Μπέλνγκχαμ, Κέιν, Φόντεν.

Η αποστολή της Αγγλίας 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

Τερματοφύλακες: Άαρον Ράμσντεϊλ (Άρσεναλ), Τζόρνταν Πίκφορντ (Έβερτον), Ντιν Χέντερσον (Κρίσταλ Πάλας)

Αμυντικοί: Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι), Μαρκ Γκουέι (Κρίσταλ Πάλας), Έζρι Κόνσα (Άστον Βίλα), Τζο Γκόμεζ (Λίβερπουλ), Λιούις Ντανκ (Μπράιτον), Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ), Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Κίεραν Τρίπιερ (Νιουκάστλ)

Μέσοι: Ντέκλαν Ράις (Άρσεναλ), Κόνορ Γκάλαχερ (Τσέλσι), Κόμπι Μέινου (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Άνταμ Γουάρτον (Κρίσταλ Πάλας), Τζουντ Μπέλινγκχαμ (Ρεάλ Μαδρίτης), Κόουλ Πάλμερ (Τσέλσι), Εμπερέτσι Έζε (Κρίσταλ Πάλας)

Επιθετικοί: Άντονι Γκόρντον (Νιουκάστλ), Φιλ Φόντεν (Μάντσεστερ Σίτι), Μπουκάγιο Σάκα (Άρσεναλ), Τζάροντ Μπόουεν (Γουέστ Χαμ), Χάρι Κέιν (Μπάγερν Μονάχου), Όλι Γουάτκινς (Άστον Βίλα), Άιβαν Τόνεϊ (Μπρέντφορντ)

🗣️ Quotes 🗣️

«Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Για να πάρουμε τον τίτλο θα πρέπει να συμπληρωθεί το παζλ με όλες τις μεγάλες ομάδες. Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία. Οι Αγγλοι έχουν τεράστιους ποδοσφαιριστές και είναι πανίσχυροι. Εμείς προσφέραμε την καλύτερη δυνατή έκδοσή μας ως τώρα, όμως σε έναν τελικό αυτό ελάχιστα παίζει ρόλο. Θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε ακόμα καλύτεροι, για να νικήσουμε την Αγγλία».
Λουίς Ντε λα Φουέντε, προπονητής Ισπανίας)

«Όλοι θέλουμε να μας αγαπούν, έτσι δεν είναι; Όταν κάνεις κάτι για τη χώρα σου και είσαι ένας περήφανος Άγγλος, αλλά δεν παίρνεις πίσω κάτι και διαβάζεις όλη αυτή την κριτική, είναι δύσκολο. Είναι ιδιαίτερο επομένως που γιορτάζουμε έναν δεύτερο τελικό. Θα παίξουμε με την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης και θα έχουμε μία μέρα λιγότερο για να προετοιμαστούμε, επομένως η αποστολή μας είναι πολύ δύσκολη. Είμαστε όμως ακόμα εδώ και παλεύουμε».
(Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, προπονητής Αγγλίας)

🆚 Προϊστορία | Αγγλικό αβάτζο

Ισπανία και Αγγλία αναμετρώνται για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό.

Οι δύο χώρες έχουν ανταμώσει συνολικά άλλες 27 φορές, με απολογισμό 13-4-10 υπέρ των Αγγλων σε επίσημα και φιλικά. Τελευταία φορά συναντήθηκαν σε όμιλο του Nations League το 2018, με καθεμιά να νικά εκτός έδρας την άλλη: 2-1 η Ισπανία στο Γουέμπλεϊ και 3-2 η Αγγλία στη Σεβίλλη.

Επιμέρους σε επίσημα η παράδοση είναι 4-2-2 υπέρ των Αγγλων.

Σε τελικές φάσεις, Μουντιάλ και Euro, έχουν αναμετρηθεί άλλες τέσσερις φορές με απολογισμό μοιρασμένο: 1-2-1.

Εξ αυτών των τεσσάρων όμως, μόνο ένα ήταν νοκ άουτ: ο προημιτελικός του Euro 1996 στο Γουέμπλεϊ, με τελικό αποτέλεσμα 0-0 και την ομάδα του Τέρι Βέναμπλς να προκρίνεται με 4-2 στα πέναλτι (αστόχησαν οι Φερνάντο Ιέρο και Γκιγέρμο Αμόρ). Βασικός σε εκείνο το ματς ήταν ο νυν εκλέκτορας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Η μόνη τους άλλη, πλην του ’96, φορά σε Euro ήταν το 1980 στη Νάπολη, σε όμιλο, με την Αγγλία να κάνει τη μόνη της νίκη με 2-1 με σκόρερ Τρέβορ Μπρούκινγκ και Τόνι Γούντκοκ, είχε ισοφαρίσει προσωρινά με πέναλτι ο Ντάνι.

Και έχουν συναντηθεί και δύο φορές σε Μουντιάλ, αμφότερες σε όμιλο. Το 1950 στη Βραζιλία η Ισπανία με τέρμα του Τέλμο Θάρα είχε επιβληθεί με 1-0 και το 1982 στην Ισπανία, στη β’ φάση ομίλων, είχαν μείνει στο 0-0 στη Μαδρίτη.

Πότε ξαναπήγαν στα πέναλτι 🥅

Ισπανία και Αγγλία ετοιμάζονται να διεκδικούν το τρόπαιο στον τελικό του Βερολίνου και πάντα, σε τέτοιο παιχνίδι, ελλοχεύει ο… κίνδυνος της διαδικασίας των πέναλτι.

Ως τα έως τώρα 14 νοκ άουτ παιχνίδια του Euro 2024, τα τρία κρίθηκαν στη… ρώσικη ρουλέτα: Πορτογαλία – Σλοβενία, Πορτογαλία – Γαλλία και Αγγλία – Ελβετία.

Καλύτερη… τύχη στη διαδικασία των πέναλτι έχει η Ισπανία με 5/6 επικρατήσεις σε Μουντιάλ και Euro ενώ η Αγγλία έχει απολογισμό 3-7.

Ισπανία (5 προκρίσεις, 6 αποκλεισμοί)

  1. Ημιτελικός Euro 1984: Νίκησε 5-4 εναντίον Δανίας μετά από ισοπαλία 1-1
  2. Προημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1986: Ηττήθηκε 5-4 από το Βέλγιο μετά το 1-1
  3. Προημιτελικός Euro 1996: Ήττα 4-2 από την Αγγλία μετά από ισοπαλία 0-0
  4. Φάση «16» Παγκόσμιο Κύπελλο 2002: Νίκη με 3-2 εναντίον της Ιρλανδίας μετά από ισοπαλία 1-1
  5. Προημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002: Ηττήθηκε 5-3 από τη Νότια Κορέα μετά από ισοπαλία 0-0
  6. Προημιτελικός Euro 2008: Νίκη με 4-2 εναντίον Ιταλίας μετά από ισοπαλία 0-0
  7. Ημιτελικός του Euro 2012: Νίκη με 4-2 εναντίον της Πορτογαλίας μετά από ισοπαλία 0-0
  8. Φάση «16» Μουντιάλ 2018: Ηττήθηκε με 4-3 από τη Ρωσία μετά από ισοπαλία 1-1
  9. Προημιτελικός Euro 2020: Νίκησε 3-1 εναντίον Ελβετίας μετά από ισοπαλία 1-1
  10. Ημιτελικός Euro 2010: Ήττα 4-2 από την Ιταλία μετά από ισοπαλία 1-1
  11. Φάση «16» Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Ήττα 3-0 από το Μαρόκο μετά από ισοπαλία 0-0

Αγγλία (τρεις προκρίσεις, επτά αποκλεισμοί)

  1. Ημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1990: Ηττήθηκε 4-3 από τη Δυτική Γερμανία μετά το 1-1
  2. Προημιτελικός Euro 1996: Νίκη 4-2 εναντίον Ισπανίας μετά από ισοπαλία 0-0
  3. Ημιτελικός Euro 1996: Ήττα 6-5 από τη Γερμανία μετά από ισοπαλία 1-1
  4. Φάση «16» Παγκόσμιο Κύπελλο 1998: Ήττα 4-3 από την Αργεντινή μετά από ισοπαλία 2-2
  5. Προημιτελικός Euro 2004: Ήττα 6-5 από την Πορτογαλία μετά από ισοπαλία 2-2
  6. Προημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006: Ηττήθηκε 3-1 από την Πορτογαλία μετά το 0-0
  7. Προημιτελικός του Euro 2012: Ήττα 4-2 από την Ιταλία μετά από ισοπαλία 0-0
  8. Φάση «16» Παγκόσμιο Κύπελλο 2018: Νίκη με 4-3 εναντίον Κολομβίας μετά από ισοπαλία 1-1
  9. Τελικός Euro 2020: Ήττα 3-2 από την Ιταλία μετά από ισοπαλία 1-1
  10. Προημιτελικός Euro 2024: Νίκησε 5-3 εναντίον της Ελβετίας μετά το 1-1

Ο διαιτητής 🇫🇷

Ο Φρανσουά Λετεσιέ ορίστηκε να διαιτητεύσει τον τελικό του Euro 2024. Ο Γάλλος θα έχει βοηθούς  τους συμπατριώτες του Σίριλ Μουγκνιέ και Μεχντί Ραχμουνί. Οι Γάλλοι Ζερόμ Μπρσάρ και  Βίλι Ντελαγιό θα είναι υπεύθυνοι για το VAR.

Σε ηλικία 35 ετών και διεθνής διαιτητής από το 2017, ο Λετεσιέ έχει ήδη διαιτητεύσει σε 65 επίσημους αγώνες της UEFA, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ το 2023, και έχει «σφυρίξει» σε τρεις αγώνες των ομίλων κατά τη διάρκεια του Euro στη Γερμανία (Ισπανία-Γεωργία, Δανία-Σερβία και Κροατία-Αλβανία ). Ήταν επίσης ο τέταρτος διαιτητής στον εναρκτήριο αγώνα μεταξύ Γερμανίας και Σκωτίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ* ΑΠΟ ΤΗ NETBET ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ!

Την παρουσία του  Λετεσιέ ευνόησε φυσικά ο αποκλεισμός της Γαλλίας στα ημιτελικά της διοργάνωσης από την Ισπανία (2-1). Πρόκειται για μια μεγάλη αναγνώριση για τη γαλλική διαιτησία, που τόσο επικρίθηκε στη Ligue 1, αφού τον εναρκτήριο αγώνα διεύθυνε επίσης ένας Γάλλος, ο Κλεμέν Τουρπέν.

Opta stats (σε 6 αγώνες) 🔢

Γκολ: η Ισπανία σημείωσε 13 (6 με το αριστερό, 4 με το δεξί, 2 κεφαλιές, κανένα πέναλτι) και η Αγγλία 7 (3 με το δεξί, 1 με το αριστερό, 2 κεφαλιές, 1 πέναλτι).

Προσπάθειες για γκολ: 108 έκανε η Ισπανία, εκ των οποίων 37 στην εστία και 19/66 η Αγγλία.

Πάσες: στο 90% η ακρίβεια πασών για την Ισπανία (3.202 / 3.544) και στο 90,3% η Αγγλία (3.593 / 3.986).

Κατοχή μπάλας: κατά μέσο όρο η Ισπανία είχε 59,2% και η Αγγλία 58,8%.

Τάκλιν: 74 έκαναν οι Ισπανοί, 70 οι Αγγλοι.

Αποκρούσεις: 16 οι ισπανικές, 14 οι αγγλικές των τερματοφυλάκων.

Φάουλ: σε 83 υπέπεσε η Ισπανία, σε 50 η Αγγλία.

Κάρτες: 15 κίτρινες και μια 1 κόκκινη για την Ισπανία, 11 κίτρινες για την Αγγλία.

Playersstats ⚽

Το Euro 2024 έφτασε τα 114 γκολ μετά από 50 αναμετρήσεις της φάσης των ομίλων, της φάσης των «16» τα προημιτελικά και τα ημιτελικά, 2,28 γκολ ανά παιχνίδι ή, διαφορετικά, ένα κάθε 39 λεπτά. Τα περισσότερα (23) σημειώθηκαν στο χρονικό διάστημα 16′-30′, ενώ είναι αξιοσημειώτο ότι 13 έχουν μπει στον επιπλέον χρόνο των καθυστερήσεων.

Η Ισπανία είναι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση (με 13 γκολ), η Γερμανία έχει τις πιο σωστές μεταβιβάσεις (91,2% μέσος όρος/2949 από τις 3235), τη μεγαλύτερη κατοχή μπάλας (64,8% μέσος όρος) έχει η Πορτογαλία, η Ισπανία τις περισσότερες προσπάθειες (108/37 στην εστία). Συνολικά τις πιο πολλές επιθέσεις (379) έχει η Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία έχει τα περισσότερα κόρνερ (47), τα πιο πολλά φάουλ (83) έκανε η Ισπανία και η Αγγλία είναι εκείνη που δέχθηκε τα περισσότερα (84).

Η Σλοβενία έχει τα περισσότερα τάκλιν (79), τις πιο πολλές ανακτήσεις μπάλας (255) έχει η Ισπανία και η Γεωργία τις περισσότερες επεμβάσεις (29). Τις πιο πολλές κίτρινες κάρτες (20) δέχθηκε η Τουρκία) και κόκκινες (2) η Τσεχία.

Πρώτοι σκόρερ (από 3 γκολ) είναι οι, Ζορζ Μικαουτάτζε (Γεωργία), Τζαμάλ Μουσιάλα (Γερμανία), Κόντι Γκάκπο (Ολλανδία), Ντάι Όλμο (Ισπανία), Χάρι Κέιν (Αγγλία) και Ιβάν Σχραντς (Σλοβακία) τις περισσότερες προσπάθειες στην εστία (11) έχει ο Κάι Χάβερτς (Γερμανία), ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία) έχει συνολικά τις περισσότερες επιθετικές προσπάθειες (23), αν και για πρώτη φορά στην καριέρα του σε φάση ομίλων μεγάλης διοργάνωσης (από το 2004) δεν κατάφερε να σκοράρει, ούτε φυσικά στο νοκ άουτ (εκτός από τη διαδικασία των πέναλτι).

Ο Γιαμάλ (Ισπανία) έχει τις περισσότερες ασίστ (3), τα πιο πολλά τάκλιν (19) έχει ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ (Αγγλία), τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας (από 41) έχουν ο Ζιλ Κουντέ (Γαλλία) και ο Ντέκλαν Ράις (Αγγλία) και τις πιο πολλές αποκρούσεις (29) ο Γκιόργκι Μαρμαντασβίλι (Γεωργία).

Ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ (Ολλανδία) και ο Αλβάρο Μοράτα (Ισπανία) έχουν κάνει τα πιο πολλά φάουλ (από 12), ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ είναι εκείνος που έχει δεχθεί τα περισσότερα (14) τη μεγαλύτερη ταχύτητα (36,5 χλμ/ω)ανέπτυξε ο Κιλιάν Εμπαπέ (Γαλλία), την πιο μεγάλη απόσταση (74,9 χλμ) κάλυψε ο Ντέκλαν Ράις (Αγγλία), ενώ ο Ζερεμί Ντοκού (Βέλγιο) έκανε τις περισσότερες ντρίμπλες (34).

Τέσσερις παίχτες, όλοι Άγγλοι, οι Ντέκλαν Ράις (Αγγλία), Τζον Στόουνς (Αγγλία), Κάιλ Γουόκερ (Αγγλία) και Τζόρνταν Πίκφορντ (Αγγλία), έχουν παίξει τα περισσότερα λεπτά (από 600).

🏆 Οι άλλοι τους τελικοί 🏆

Για πέμπτη φορά στην ιστορία της σε Euro, και έκτη μαζί σε Μουντιάλ, η Ισπανία θα είναι σε τελικό έχοντας 4/5 κατακτήσεις με μόνη αποτυχία το 1984 ενάντια στη διοργανώτρια Γαλλία με 2-0. Στο Euro νίκησε το 1964 με 2-1 την ΕΣΣΔ, το 2008 με 1-0 τη Γερμανία και το 2008 με 4-0 την Ιταλία και στο μόνο της τελικό Μουντιάλ, με 1-0 την Ολλανδία στην παράταση το 2010.

Η Αγγλία θα είναι παρούσα για δεύτερο σερί Euro σε τελικό, τουρνουά που βέβαια δεν έχει κατακτήσει ποτέ, και συνολικά σε τρίτο τελικό στην ιστορία της μαζί με το Μουντιάλ του 1966 που κατέκτησε.

Με δεδομένο ότι ο τελικός του Euro 2021 είχε διεξαχθεί στο Γουέμπλεϊ (τον έχασε στα πέναλτι από την Ιταλία) η Αγγλία θα δώσει το «παρών» σε τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της… εκτός Νησιού!

Stat attack #️⃣

  • Μόνο η Γερμανία έχει περισσότερους τελικούς Euro (6) από την Ισπανία (5).
  • Η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα με 6/6 νίκες σε Euro. Μαζί με τα Μουντιάλ, μόνο η Βραζιλία του 2002 έκανε μεγαλύτερο σερί (με 7 νίκες). Βέβαια, μία ισπανική νίκη ήταν στην παράταση με τη Γερμανία, στον προημιτελικό…
  • Η Ισπανία έφτασε τα 12 γκολ ενεργητικό στο Euro 2024, εκ των οποίων 3 έχει βάλει ο Ντάνι Ολμο.
  • Ήταν η μόλις δεύτερη νίκη της Ισπανίας επί της Γαλλίας σε τελική φάση (στο 2-1-3 πλέον) αλλά και δεύτερη συνεχόμενη μετά το 2-0 στον προημιτελικό του Euro 2012.
  • Με την πρόκριση με 2-1 επί της Γαλλίας η Ισπανία μετρά πια 6/7 προκρίσεις από ημιτελικούς Μουντιάλ και Euro με μόνη αποτυχία στο Euro 2020 μένοντας εκτός στα πέναλτι από την Ιταλία. Ήτοι, αήττητη και στα επτά 90λεπτα!
  • Η Ισπανία έχει σημειώσει 13 γκολ στο Euro 2024, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της για μία μόνο διοργάνωση που σημείωσε στο Euro 2020. Μόνο η Γαλλία (14) το 1984 έχει σημειώσει περισσότερα γκολ σε ένα μόνο τουρνουά.
  • Τρομερό, φυσικά, το ρεκόρ του Λαμίν Γιαμάλ που όχι μόνο έγινε ο νεότερος που σκοράρει σε Euro (σε ηλικία 16 ετών και 362 ημερών), ξεπερνώντας τον Ελβετό Γιόχαν Φονλάντεν που ήταν 18 ετών και 141 ημερών στο γκολ απέναντι στη Γαλλία το 2004, αλλά ξεπέρασε και… τον Πελέ. Το «μαύρο διαμάντι» ήταν 17 ετών και 239 ημερών όταν σκόραρε στον προημιτελικό με την Ουαλία στο Μουντιάλ 1958.
  • Ο Ντάνι Ολμο έγινε ο πρώτος Ισπανός που σκοράρει σε τρία σερί ματς Euro.

  • Σε ηλικία 38 ετών και 231 ημερών ο Χεζούς Νάβας έγινε ο γηραιότερος, πλην τερματοφυλάκων, παίκτης που αγωνίζεται σε ημιτελικό Μουντιάλ και Euro.
  • Η Αγγλία έγινε η τέταρτη χώρα με δύο σερί τελικούς μετά τη Γερμανία (το 1972-1976 ως Δυτική, και το 1992-96), τη Σοβιετική Ενωση (1960-64) και την Ισπανία (2008-12).
  • Για τρίτη φορά στην ιστορία του Euro, ο ηττημένος φιναλίστ έφτασε ξανά στον τελικό στο επόμενο τουρνουά. Και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, σήκωσε το τρόπαιο (αμφότερες η Γερμανία, το 1980 και το 1996).
  • Τρομερή επίδοση για τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ καθώς επί ημερών του η Αγγλία είναι αήττητη και στα 13 παιχνίδια που έδωσε σε Euro: 5-2-0 το 2021 και φέτος 3-3-0, στη σούμα 8-5-0 (οι προκρίσεις στις παρατάσεις λογίζονται ως νίκες)!
  • Παράλληλα ο Σάουθγκεϊτ έγινε μόλις ο τρίτος ομοσπονδιακός με δύο σερί τελικούς Euro μετά τους Γερμανούς Χέλμουτ Σεν και Μπέρτι Φογκτς.
  • Για την Αγγλία ο φετινός ήταν ο τέταρτος ημιτελικός Euro και πήρε δεύτερη πρόκριση, μαζί με την αμέσως προηγούμενη, με 2-1 επί της Δανίας στην παράταση το 2021.
  • Από το 1980 που θεσπίστηκαν οι όμιλοι στα Euro, η Αγγλία σε νοκ άουτ μετρά πλέον 7 προκρίσεις και 5 αποκλεισμούς. Οι 4/5 αποκλεισμούς ήταν στα πέναλτι συν το 1-2 από την Ισλανδία το 2016 ενώ, στο 90λεπτο πέρασε μόλις τρεις φορές: με Γερμανία και Ουκρανία, αμφότερες το 2021, και με την Ολλανδία φέτος!
  • Και σε έκτο ματς Euro που η Αγγλία δέχθηκε πρώτη γκολ, δεν ηττήθηκε! Φέτος μάλιστα έγινε τρεις φορές: με τη Σλοβακία πέρασε στην παράταση, με την Ελβετία στα πέναλτι και με την Ολλανδία με γκολ στο 90’!
  • Η Αγγλία έγινε, συνάμα, η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Euro που φτάνει στον τελικό αν και δέχθηκε πρώτο γκολ και στον προημιτελικό, μα και στον ημιτελικό!
  • Με εξαίρεση την ήττα στα πέναλτι στον τελικό του Euro ’20, η Αγγλία έχασε μόλις έναν από τους τελευταίους 24 αγώνες της σε Euro (12-11-1): από την Ισλανδία με 2-1 το 2016.
  • Και ένα… κουλό: για πρώτη φορά στην ιστορία των Μουντιάλ και Εuro μαζί μια χώρα αντιμετωπίζει πέντε διαφορετικές που αρχίζουν από το ίδιο γράμμα: Σερβία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ελβετία (Switzerland για τους Αγγλους) και Ισπανία (Spain)!
  • Στο 2-1-1 πλέον η Αγγλία σε τελικές φάσεις ενάντια στην Ολλανδία, δύο σερί οι νίκες: η φετινή με 2-1 και το 4-1 Euro 1996 στο Γουέμπλεϊ, σε όμιλο.
  • Το τέρμα του Ολι Γουάτκινς επακριβώς στο 89:59 ήταν το πιο… αργό που σημειώθηκε ποτέ σε ημιτελικό Euro για νικήτρια ομάδα, στο 90λεπτο, αφήνοντας πίσω αυτό του Φίλιπ Λαμ στο Γερμανία – Τουρκία 3-2 το 2008 (στο 89:28).
  • Ο Γουάτκινς έγινε επίσης μόλις ο δεύτερος παίκτης της Αστον Βίλα που σκοράρει για την Αγγλία σε τελική φάση Μουντιάλ και Euro μετά από τον Ντέιβιντ Πλατ (που είχε σημειώσει 3 γκολ στο Μουντιάλ του 1990).
  • Και ήταν, για την Αγγλία, το μόνο σουτ στην εστία που είχε στο β’ ημίχρονο με την Ολλανδία: κάτι ανάλογο έγινε και στους «16» με τη Σλοβακία όταν το ψαλιδάκι του Τζουντ Μπέλινγκχαμ ήταν το μοναδικό σουτ στην εστία που είχε στον αγώνα (!), έστειλε το ματς στην παράταση και προκρίθηκε…
  • Ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ έφτασε τις 35 συμμετοχές με την Αγγλία ενώ αγωνίζεται εκτός… αυτής (σε Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης). Πρώτοι στη σχετικοί λίστα είναι οι Ντέιβιντ Μπέκαμ (55) και Οουεν Χάργκρεϊβς (39).
  • Ο Χάρι Κέιν έφτασε τα 6 γκολ στα νοκ άουτ όλων των Euro και είναι στην πρώτη θέση! Μαζί με το Μουντιάλ έφτασε τα 9 γκολ στα νοκ άουτ, ουδείς άλλος Ευρωπαίος έχει βάλει περισσότερα!
  • O Κέιν είναι πλέον στα 7 γκολ σε Euro, συνολικά, ισοφαρίζοντας τον Αλαν Σίρερ για την Αγγλία. Μαζί με τα Μουντιάλ μετρά 15 γκολ σε τελικές φάσεις.
  • Μόνο ο Κέιν και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν σημειώσει από 7+ γκολ σε Μουντιάλ και από 7+ γκολ σε Euro!
  • Σε ηλικία 19 ετών και 82 ημερών ο Κόμπι Μάινου έγινε ο νεότερος Αγγλος που έπαιξε σε ημιτελικό Μουντιάλ και Euro.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ* ΑΠΟ ΤΗ NETBET ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ!

Προγνωστικά

Ο φετινός τελικός αποτελεί τόσο δικαίωση του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αλλά και του ισπανικού ποδοσφαιρικού μοντέλου όσο… και των αποδόσεων καθώς η Αγγλία ήταν σταθερά πρώτο φαβορί για κατάκτηση, και αρκετά πριν και κατά τη διάρκεια του τουρνουά – μόλις μετά τους προημιτελικούς την… προσπέρασε η Ισπανία. Η οποία Ισπανία ευλόγως φαβοριτίζεται και η απόδοσή της πιέζεται.

Η Αγγλία είχε γίνει… ανέκδοτο για δεκαετίες αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μοτίβο: ημιτελικός Μουντιάλ το ’18, τελικός Euro το ’21, ξανά σε τελικό το ’24. Δεν είναι τυχαίο. Το… περιτριγυρίζει το τρόπαιο, δεν αργεί η μέρα που θα τα καταφέρει. Και η αλλαγή συστήματος, με την τριάδα πίσω, τη βοηθά αρκετά – αλλά και την κάνει εκτεθειμένη στην τριάδα των Γιαμάλ, Μοράτα και Γουίλιαμς.

Ένα τουρνουά σπάνιο, με πολλές εκπλήξεις και πολλά ρεκόρ, αλλά και κατά πλειονότητα κακό θέματα, πιθανώς να επιφυλάσσει και κάτι… ακόμη. Ίσως έχει και… γλυκό, που λένε. Επιλογή μας, η αγγλική κατάκτηση.

Κομμάτι δύσκολο βέβαια να μην έχει γκολ ο τελικός. Το «μαξιλαράκι» των 2 τερμάτων σε ασιατικό είναι μία ακόμη επιλογή (επιστροφή πονταρίσματος σε 2 γκολ, πληρωμή σε 3+).

Κι ένα, όχι και τόσο, «τραβηγμένο» στοίχημα είναι να σημειωθεί αυτογκόλ: 10 μπήκαν στο τουρνουά, 11 είναι το ρεκόρ σε ένα Euro (από το 2021) και δεν έχει σημειωθεί ποτέ αυτογκόλ σε τελικό Euro από το 1960! Και γιατί όχι, λοιπόν;

Άλλο ένα σενάριο είναι να σκοράρει παίκτης που θα μπει ως αλλαγή, συμβαίνει διαρκώς σε αυτό το Euro: και από την Ισπανία (Μερίνο, Ολμο όσο ήταν αναπληρωματικός) και από την Αγγλία (όπως ο Γουάτκινς, στον ημιτελικό).

Τέλος, το μόνο άλλο νοκ άουτ που έδωσαν ήταν στο Euro 1996 και κρίθηκε στα πέναλτι μετά το 0-0 σε 120 λεπτά. Πιθανώς, οιωνός…

⚽ (14/7, 22:00) ♦️ Ισπανία – Αγγλία ▶️ Over 2 AH 1.81

⚽ (14/7, 22:00) ♦️ Ισπανία – Αγγλία ▶️ Κατάκτηση: Αγγλία 2.13

⚽ (14/7, 22:00) ♦️ Ισπανία – Αγγλία ▶️ Να σκοράρει αναπληρωματικός 3.25

⚽ (14/7, 22:00) ♦️ Ισπανία – Αγγλία ▶️ Να κριθεί στα πέναλτι 4.42

⚽ (14/7, 22:00) ♦️ Ισπανία – Αγγλία ▶️ Αυτογκόλ 9.00


Χάρη στη NetBet λες «ναι στο παιχνίδι» με

Επιλέγοντας τη NetBet στοίχημα, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη γκάμα από κορυφαία αθλήματα και αγορές. Ό,τι κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα να στοιχηματίζετε με υπευθυνότητα. Στη NetBet, η διασκέδαση των παικτών είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα μας, συμβουλές και εργαλεία υπεύθυνου στοιχηματισμού, για περισσότερες πληροφορίες.

H Netbet είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Πρόκειται για μία ζωντανή κοινότητα ανθρώπων που αναζητούν ακριβώς την ίδια ποιότητα και διασκέδαση με εσένα.

Εξ ου και λες «ναι στο παιχνίδι» απολαμβάνοντας σούπερ προσφορές* σε ένα σύγχρονο, γρήγορο και φιλικό περιβάλλον, με απόλυτη ασφάλεια για τις συναλλαγές σου και άμεση διευθέτηση.

  • Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ