Μουντιάλ 2026

Μουντιάλ 2026: Από το Μεξικό έως τη Νέα Υόρκη… 48 ομάδες και 104 αγώνες δρόμος!

Δύο χρόνια πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 σε τρεις χώρες της Βόρειας Αμερικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Μεξικό ετοιμάζονται για το ιστορικό, πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία με την παρουσία 48 εθνικών ομάδων (αντί για 32), διοργάνωση που θα σας συνεπάρει και στο στοιχημα gr.

Η αρχή για το σούπερ, για το στοιχημα, τουρνουά θα γίνει από το εμβληματικό στάδιο «Αζτέκα» στην Πόλη του Μεξικού, το πρώτο γήπεδο που θα έχει φιλοξενήσει τρεις εναρκτήριους αγώνες ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου (μαζί με του 1970 και του 1986). Το πρώτο παιχνίδι του τουρνουά θα διεξαχθεί την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2026 και ο τελικός στο Νιού Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης, την Κυριακή 19 Ιουλίου.

Το Μαϊάμι θα φιλοξενήσει τον μικρό τελικό, ενώ σε Ντάλας και Ατλάντα θα διεξαχθούν οι ημιτελικοί, σε μια διοργάνωση που στις κορυφαίες φάσεις του θα δει τα πάντα να μεταφέρονται στις ΗΠΑ. Επιπλέον, το Ντάλας θα είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τα περισσότερα παιχνίδια (9) του τουρνουά.

Η NetBet, δυναμικά παρούσα σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, συνδύασε το φετινό Euro 2024 της Γερμανίας με καθημερινές, σπέσιαλ προσφορές* και ανάλογα θα διακριθεί και στο Μουντιάλ του 2026.

Το νέο σύστημα διεξαγωγής

Με την αύξηση των ομάδων από 32 σε 48, νομοτελειακά μεγαλώνει ο αριθμός των αγώνων κατά 40: από 64 σε 104! Και, ευλόγως, το Μουντιάλ του 2026 θα διεξαχθεί µε όρους διαφορετικούς από ό,τι είχαµε µάθει έως τώρα.

Αρχικά οι όµιλοι επρόκειτο να αποτελούνται από τρεις οµάδες, αλλά, δεδοµένης της έντασης και του ενδιαφέροντος στη διοργάνωση του Κατάρ µε το αποτέλεσµα της τελευταίας αγωνιστικής όλων των οµίλων, η FIFA αποφάσισε να διατηρήσει τη δοµή, παρά τη διεύρυνση του αριθµού των οµάδων και των οµίλων. Ως εκ τούτου, θα υπάρχουν 12 όµιλοι των 4 οµάδων (ενώ αρχικά είχαν προγραµματιστεί 16 των τριών). Οι πρώτες δύο από κάθε όµιλο, καθώς και οι οκτώ καλύτερες τρίτες οµάδες θα προκριθούν στους «32». Ως αποτέλεσµα, οι φιναλίστ της κορυφαίας διοργάνωσης το 2026 θα δώσουν οκτώ παιχνίδια, αντί για επτά που ίσχυε έως τώρα. Με βάση το νέο ηµερολόγιο αγώνων που εγκρίθηκε από το Συµβούλιο της FIFA, ο τελικός του Παγκόσµιου Κυπέλλου FIFA 2026 θα διεξαχθεί την Κυριακή 19 Ιουλίου 2026.

Η αλλαγή αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα μια μαραθώνια διοργάνωση με 104 αγώνες και θα κρατήσει έως και 40 ημέρες. Μάλιστα, η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο, θα πρέπει να δώσει οκτώ αγώνες αντί επτά που ήταν μέχρι τώρα. Φυσικά, ίδιο αριθμό αγώνων θα δώσει τόσο ο τελικός νικητής, όσο και ο φιναλίστ, καθώς και οι δύο ομάδες που θα αγωνιστούν στον μικρό τελικό.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το Μουντιάλ των 48 ομάδων;

Η αύξηση των ομάδων θα έχει τις δικές της… συνέπειες για τις μικρότερης δυναμικής χώρες που θα διεκδικήσουν τη θέση τους στο Μουντιάλ, όπως η Εθνική μας. Φαινομενικά, οι πιθανότητες πρόκρισης της Ελλάδας για τη διοργάνωση του 2026 αυξάνονται λόγω των περισσότερων ομάδων.

Στην πραγματικότητα όμως, οι επιπλέον θέσεις τις οποίες θα δικαιούται η UEFA θα είναι μόλις τρεις. Μέχρι τώρα 13 ομάδες από την Ευρώπη προκρίνονταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο και από εδώ και στο εξής θα προκρίνονται 16.

Μάλιστα, η UEFA θα έχει τη μικρότερη αύξηση του ποσοστού των θέσεών της, της τάξης του 23,1%. Την ίδια ώρα οι θέσεις της Ασίας από τουλάχιστον τέσσερις θα γίνουν τουλάχιστον οκτώ, της Αφρικής από πέντε τουλάχιστον εννιά και της Κεντρικής Αμερικής από τουλάχιστον τρεις σε τουλάχιστον έξι.

Φυσικά η Ελλάδα μπορεί να πιστεύει πως ίσως επωφεληθεί ακόμα και από τη μικρή αύξηση των θέσεων της UEFA. Όμως η αλήθεια είναι πως το νέο Μουντιάλ ωφελεί τις «ισχυρές» ομάδες των λιγότερο «ισχυρών» συνομοσπονδίες. Για παράδειγμα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα στην Ασία, ΗΠΑ και Μεξικό στην Κεντρική Αμερική κατά κάποιο τρόπο «κλειδώνουν» την παρουσία τους στα Παγκόσμια Κύπελλα, μιας και για να αποκλειστούν θα χρειαστεί να «αυτοκτονήσουν» και να μείνουν εκτός από σαφώς πιο αδύναμους αντιπάλους.

Πού θα διεξαχθούν οι αγώνες το 2026;

Τα 16 γήπεδα ανακοινώθηκαν, όλα τα γήπεδα να έχουν ήδη κατασκευαστεί και με την πλειονότητα, μεγάλης χωρητικότητας, να χρησιμοποιούνται από τις ομάδες του NFL στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένα από τα γήπεδα θα αναβαθμιστούν πριν από το 2026 και σε ορισμένα θα χρειαστεί να τοποθετηθεί φυσικός χλοοτάπητας, καθώς ο χλοοτάπητας δεν επιτρέπεται από τη FIFA.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Μεξικό έχουν φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο παρελθόν – αλλά οι περισσότεροι χώροι διεξαγωγής το 2026 θα είναι διαφορετικοί. Οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν κανένα από τα γήπεδα του 1994, ενώ το Μεξικό έχει μόνο ένα γήπεδο από το 1970 και το 1986 – το εμβληματικό «Αζτέκα».

Οι 16 πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες είναι: Ατλάντα, Βοστώνη, Ντάλας, Χιούστον, Κάνσας Σίτι, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη/Νιου Τζέρσεϊ, Φιλαδέλφεια, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ (ΗΠΑ), Γουαδαλαχάρα, Μέξικο Σίτι, Μοντερέι (Μεξικό), Τορόντο και Βανκούβερ (Καναδάς).

Στo MetLife Stadium στο Νιου Τζέρσι θα διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου 2026 ο τελικός. Το εντυπωσιακό στάδιο άνοιξε τις πύλες του το 2010 και είναι η έδρα των New York Giants και των New York Jets, ομάδων που αγωνίζονται στο NFL, αλλά και των New York Guardians που αγωνίζονταν στο XFL.

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των αγώνων που διεξάγονται στο MetLife αφορούν στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, το στάδιο έχει δει ποδοσφαιρική διοργάνωση υψηλού επιπέδου, καθώς το 2016 φιλοξένησε τον τελικό του Copa America Centenario, όπου η Χιλή επικράτησε της Αργεντινής του Λιονέλ Μέσι στα πέναλτι. Στο ίδιο στάδιο επίσης έχουν φιλοξενηθεί συναυλίες μεγάλων μουσικών ονομάτων, όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν και η Τέιλορ Σουίφτ.

Χάρη στη NetBet λες «ναι στο παιχνίδι» με

Επιλέγοντας τη NetBet στοίχημα, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη γκάμα από κορυφαία αθλήματα και αγορές. Ό,τι κι αν επιλέξετε, να θυμάστε πάντα να στοιχηματίζετε με υπευθυνότητα. Στη NetBet, η διασκέδαση των παικτών είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα μας, συμβουλές και εργαλεία υπεύθυνου στοιχηματισμού, για περισσότερες πληροφορίες.

H Netbet είναι κάτι παραπάνω από μια απλή πλατφόρμα ψυχαγωγίας. Πρόκειται για μία ζωντανή κοινότητα ανθρώπων που αναζητούν ακριβώς την ίδια ποιότητα και διασκέδαση με εσένα.

Εξ ου και λες «ναι στο παιχνίδι» απολαμβάνοντας σούπερ προσφορές* σε ένα σύγχρονο, γρήγορο και φιλικό περιβάλλον, με απόλυτη ασφάλεια για τις συναλλαγές σου και άμεση διευθέτηση.

* Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

About the author

Nick Bozionelos